Artificiële intelligentie (AI)

We horen steeds meer over artificiële intelligentie (AI). ChatGPT komt regelmatig in het nieuws maar dit is zeker niet de enige AI-toepassing. Er zijn er nog heel veel andere! Deze maand gaan we een vraag stellen aan ChatGPT. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan zeker verder!
Stap 1
Ga naar de website van ChatGPT. Stel vervolgens jouw vraag in het Engels, bijvoorbeeld: ‘What is the best training approach and planning when preparing for the Marmotte in the Alps?‘.
Stap 2
Jouw vraag wordt door ChatGPT beantwoord.
Stap 3
Deze stap is nodig om de tekst van het Engels naar het Nederlands te vertalen. Je kan hiervoor gebruik maken van bijvoorbeeld Google Translate of van Deepl. In dit voorbeeld gebruiken we Deepl.
Stap 4
Je hebt nu het resultaat in het Nederlands. Het ziet er zo uit:

De voorbereiding op de Marmotte in de Alpen vereist een gestructureerd trainingsplan dat gericht is op het opbouwen van uithoudingsvermogen, kracht en klimvaardigheid. Hier volgen enkele tips voor het opstellen van een effectief trainingsplan:

Stel realistische doelen: Begin met het stellen van realistische doelen die specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn. Dit zal u helpen gemotiveerd te blijven en uw vooruitgang bij te houden.

Bouw een sterke aerobe basis: Focus op het opbouwen van een sterke aerobe basis door lange, langzame afstandsritten (LSD) te maken met een gematigde intensiteit. Deze ritten moeten minstens 3-4 uur duren en in een comfortabel tempo worden afgelegd.

Neem intervaltraining op: Intervaltraining is een effectieve manier om je klimvermogen en algehele conditie te verbeteren. Neem intervallen van hoge intensiteit op in uw trainingsplan, zoals heuvelherhalingen of intervalsessies op de trainer.

Krachttraining: Neem krachttrainingsoefeningen op in uw routine om uw spieruithoudingsvermogen te verbeteren en blessures te voorkomen. Oefeningen zoals squats, lunges en deadlifts kunnen bijzonder effectief zijn.

Rust en herstel: Zorg ervoor dat je rust- en hersteldagen in je trainingsplan opneemt, zodat je lichaam kan herstellen en zich kan aanpassen aan de trainingsbelasting. Actief herstel zoals yoga, stretching of foam rolling kan helpen om de bloedsomloop te verbeteren en de pijn te verlichten.

Specificiteit: Probeer bij het naderen van het evenement de omstandigheden en het terrein van de Marmotte na te bootsen. Plan enkele trainingsritten met lange beklimmingen, grote hoogtes en afdalingen om te wennen aan de eisen van het parcours.

Vergeet niet dat de Marmotte in de Alpen een uitdagend evenement is, en het is belangrijk om uw gezondheid en veiligheid tijdens de training voorop te stellen. Luister altijd naar uw lichaam en pas uw trainingsplan zo nodig aan.
Stap 5
Artificiële intelligentie klinkt complex. Tegelijk kan het leuk zijn. Experimenteer er zeker ook eens mee!
 
Nog meer artificiële intelligentie
Een andere leuke toepassing is het creëren van beelden op basis van een vraag. Dit kan bijvoorbeeld met DALLE-2.
 
Wil je graag een voorbeeld? Probeer dan eens iets zoals dit: ‘Sunny weather, with a group of cyclists, all with the same clothes in black and orange, enjoying the climb of the Galibier, in digital art style‘.
 
Een mogelijk resultaat zie je hieronder. ‘t Zouden zomaar eens Rhodelanders kunnen zijn!